2010.06.15. 10:00 borzeblogger2.1

Szopozolról

Szozopol, mely egy festői szépségű félszigeten terül el, már évek óta vonzza a látogatókat mérsékelt áraival, kiváló szolgáltatásaival és kisvárosi hangulatával. A régi házak, szűk utcák, hangulatos sikátorok mellett a modern szállodák, valamint a családias és olcsó apartmanok szolgálják a vendégek kényelmét. Szozopol méltán híres csodálatos homokos tengerpartjáról, amely lassan mélyül, így ideális kisgyermekes családok részére is. Szozopol megközelíthető egyénileg, busszal, illetve repülővel is. Ajánlataink között egyaránt megtalálható a jól felszerelt apartman, a családias vendégház, illetve az elegáns szálloda is. Szozopol története

Szozopol a bolgár tengerpart legrégibb lakott települése. A várost i.e. 610-ben alapították milétoszi jón görögök a görög gyarmatosítás kezdeti periódusában. A görög kereskedők szakmájuk főistenéről Apolloniának nevezték el a települést. Az Apolló tiszteletére épített egykor híres templom romjait mai is megtaláljuk a város területén. A város a balkán félsziget északabbi területein élő trákok felé nyitotta ki a görög kereskedelem kapuit, és egy évszázad alatt a régió egyik legfontosabb és leggazdagabb kereskedelmi központjává vált.

Mivel az elkövetkezendő évszázadokban a görög hódítások hamarsan bekebelezték a környező területeket, a város stratégiai pozícióját elvesztette, ami a kereskedelem stagnálásához is vezetett. Amikor a római hódítók az első században bevették a várost, az egykori gazdagságnak már csak halvány nyomait találták, így többek között azt a 10 méter magas, 13 tonnás Apolló bronzszobrot, ami a város kikötőjét díszítette. A szobrot leszerelték, és a római Capitólium-dombon állították fel, ahonnan később eltűnt.

A 4. században a kereszténység elterjedésével a város antik istent dicsőítő neve tarthatatlanná vált, ezért átkeresztelték Szozopollá, ami görögül "üdvösség városa" jelentéssel bír. A település jelentőségét a középkorban nyerte ismét vissza. A bizánc stílusú templomépítészet szép példája a Szent Szűz (St. Bogoroditsa) templom, ahol az ország egyik legrégibb Szent György és Szent Demeter ikonját őrizték.

Szozopol a Nándorfehérvári csata előtt 3 évvel, 1453-ban került török uralom alá, és több mint 400 évig, egészen a 19. század végéig török fennhatóság alatt maradt. A városképet meghatározó szűk macskaköves utcái és jellegzetes házai az úgynevezett fekete-tengeri építkezés szép példái. Ezek a sajátos atmoszférájú házak nyáron is hideget árasztó, tárolásra használt kőből épült alsó szintből, és az alsó szintnél szélesebb, gerendákkal megtámasztott, tágas, világos, burkolatlan farönkökből készített felső szintből állnak.

Szozopol ma

Szozopol a 20. században a bolgár értelmiség és művészelit kedvenc nyári üdülőhelyévé vált. A vakáció beköszöntével gyakran találkozhatunk az óváros ódon hangulatát megörökítő képzőművész-hallgatókkal, akik az utcapadkán ücsörögve, mappáikon rajzolják és festik a sajátos hangulatú épületeket.

Bár a turizmus egyre fontosabb szerepet játszik a város életében, Szozopol ma még klasszikus bolgár hangulatot áraszt. A nyugati turistákat vonzó luxusszállodák és luxusszolgáltatások itt még nem jelentek meg, ezért a nyugodt, lassú életet nem kavarja fel a japán turisták fényképezőgépeinek csattogása. Akik a hetvenes években megszerették a bolgár tengerpart nyugalmát, tiszta strandjait, szolid árait és barátságos lakóit, azok nem fognak csalódni Szozopolban.

Szozopol.

Szozopol Burgasztól 34 kilométerre délre, egy festői, kürt alakú, tengerbe nyúló sziklás félszigeten helyezkedik el. A halászatból és idegenforgalomból élő ősi városka Bulgária egyik leghangulatosabb üdülőhelye, többek között azért is, mert a nyugati turisták még nem fedezték fel.

Az árak szolidak, a helybeliek barátságosak, minden adott egy kellemes és felejthetetlen nyaraláshoz. A kis félszigetre hagyományos faházakból épült óvárost a városi strand választja el a kertvárosias újvárostól, amelynek egy 2 kilométeres saját strandja van, a Harmani.

A tengerpart természetesen lassan mélyülő, homokos. Ideális választás kisgyermekes családoknak, baráti társaságoknak és nem utolsósorban diákoknak. Július, augusztus hónapban magyar nyelven beszélő képviselőnk tartózkodik a helyszínen.

Miért pont Szozopol?

  •  mert kedvező áron foglalhat szállást
  •  mert hetente indul autóbusz Budapestről
  • mert repülővel csak 90 perc (a transzfer 40 km)
  •  mert a tenger tiszta (kék szalagos nyaralóhely)
  • mert a strand homokos partú és lassan mélyülő
  • mert a szolgáltatások ára Magyarországnál olcsóbb
  • mert a város jól kiépített és a nyaralás minden kelléke adott
  • mert a környék csodás, fantasztikus kirándulásokat lehet tenni
  • mert magyar telepített idegenvezető várja a turistákat

 Strandolás

Szozopol strandjai kristálytiszta tengervizük és környezetük miatt "kék zászló" érdemrenddel rendelkeznek.

Szolgáltatások a tengerparton:

  •  vizibicikli
  • csónak
  • banánon és vizisín húzatás
  • trambulin (rugós gumiszőnyeg)
  • röplabda pálya póznákkal (a labdát és a hálót is vinni kell!)
  • masszőr (a napernyők alatt üldögélő masszőrökhöz oda lehet menni, és a melletük lévő napágyon megmaszíroznak).

A strandokra kitett napernyőkért és a napozóágyakért fizetni kell! Óvárosi strand: 6 Leva/napágy/nap, 6 Leva/napernyő/nap, Újváros (Harmani) strand: 5 Leva/napágy/nap, 5 Leva/napernyő/nap. Ha ezt el akarjuk kerülni, ne feküdjünk alá!

Szolgáltatások. A tengerparti városokban általában több disco, vendéglő, kávézó és sportolási lehetőséget nyújtó központ található. A discók közül az igényesebbek hétvégén belépősek. Angol, német nyelvű étlap szinte mindenüt kapható. További szolgáltatások: fodrász, orvos, néha a tengerparton körhinta, céllövölde.

Pénzváltás:
A legcélszerűbb, ha Eurót viszünk magunkkal és azt Bulgáriában váltjuk be bankban, vagy a szálloda recepcióján.
A legtöbb szolgáltatónál lehetőség a nemzetközileg általában elfogadott bankkártyák használatára, valamint Bulgáriában megtalálhatóak az OTP automatái is.

Internet. A városban több helyen is található Internet-kávézó.

MúzeumAz Óváros romantikus házacskái közt található a régészeti múzeum ami történeti áttekintést nyújt a település 2600 éves múltjáról.

KözlekedésAutó és robogó bérlési lehetőség egyes hotelek recepcióján általában van. Taxi kb. 1 Leva/kocsi/km.

Közbiztonság

Bulgária és Szozopol is teljesen biztonságos. A városokban gyakran találkozhatunk rendőrőkkel, mert megerősített rendőrség vigyáz a turistákra.

Vásárlás. Hivatalos fizetőeszköz a Bolgár Leva, melynek árfolyama 1 BGN = 152 HUF volt 2009. februárban.

A boltok a tengerparti településeken késő estig nyitva vannak. Az áruellátás kifogástalan. A bolgár árszínvonal 10-20%-al alacsonyabb a magyarországinál, így bátran vegyük igénybe a helyi szolgáltatásokat! A helyi valuta a leva. Pénzváltás a városokban több helyen lehetséges, de bankautomaták is rendelkezésre állnak.

Bolti élelmiszer árak Szozopolban:

  • különböző alakú péktermékek 1 Leva/kg (kenyér nincs)
  • víz 0,7 Leva/1,5 liter (Figyelem, a "mineral voda" szénsav mentes! A szénsavas a "soda" vagy "gazirana voda".)
  •  ayran (vizezett joghurtital) 0,6 Leva
  • sör 1-1,5 Leva
  • 1 üveg jó minőségű bor 5 Leva (vendéglőben min. duplája)

Utcai árusok kínálata:

  • kávé 1 Leva
  • burek 0,5 Leva
  • pizza szelet 1-1,5 Leva
  • egész pizza 6 Leva
  • sokféle saláta 2,70 - 5 Leva
  • levesek 2-3 Leva
  • készételek 6-7 Leva
  • roston sült fűszeres darálthús formák 0,9 Leva/darab (kb. 4 db egy fogás)

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://bulgarszallodak.blog.hu/api/trackback/id/tr752082885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása